President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot krijgt een toppositie bij de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB). Hij wordt op 2 december benoemd tot vicevoorzitter, achter de Amerikaan Randal Quarles.
Over drie jaar neemt Knot de voorzittershamer over van Quarles. Hij vervult die positie dan ook drie jaar. Daarnaast blijft hij de hoogste baas van de Nederlandse centrale bank.
Het FSB is een in 2009 opgericht samenwerkingsverband van de financiële autoriteiten van ruim twintig landen, met als doel om regels voor de financiële sector en het toezicht op de branche te coördineren. Knot was al voorzitter van de werkgroep die zich bezighoudt met het inschatten van zwakheden. Dat blijft hij doen naast zijn baan als vicevoorzitter.
Nu is de Brit Mark Carney nog voorzitter van de FSB. Zijn termijn loopt op 1 december af. Carney is daarnaast gouverneur van de Bank of England.
Knot werd ook genoemd als mogelijke opvolger van Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank (ECB). Door zijn topfunctie bij de FSB lijkt dat niet meer waarschijnlijk.
Knot maakt zich zorgen om 'schuldenkurk'
Het financiële systeem in de wereld drijft nog steeds op een "schuldenkurk", zo waarschuwde Knot afgelopen maand. Volgens de baas van De Nederlandsche Bank zou deze kwetsbaarheid zomaar tot grote problemen kunnen leiden. Hij voorziet in dat geval een forse correctie op de financiële markten.
Het gaat Knot vooral om de mogelijkheid dat de financiële omstandigheden opeens flink omslaan. Nu zijn de rentes nog erg laag en is geld lenen makkelijk. Een plotselinge omslag zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan als de Amerikaanse Federal Reverse de rente sneller dan verwacht gaat opschroeven. Ook een verdere escalatie van de handelsspanningen of een harde brexit vormen mogelijke aanleidingen.
Knot en andere financiële toezichthouders in de wereld zien de vele schulden in de wereld al langer als een groot risico. Bedrijven, overheden en particulieren worden opgeroepen hun schulden af te bouwen of in ieder geval binnen de perken te houden.
De DNB-preses wees op de ontluikende economische crises in opkomende landen als Turkije en Argentinië. Die laten volgens hem zien dat het echt menens is. In veel opkomende markten zijn de financiële omstandigheden recent al flink krapper geworden, met als gevolg dat er allemaal sluimerende en onderliggende kwetsbaarheden aan de oppervlakte kwamen.
De directe blootstelling aan deze landen is klein in Nederland. Maar de crises daar kunnen wel op een andere manier doorsijpelen naar ons. Er zijn bijvoorbeeld andere grote banken in de eurozone die er wel veel leningen hebben uitstaan.
Ook de Italiaanse bankensector is momenteel erg kwetsbaar. Er zou dus zomaar een algehele verslechtering van het economische klimaat kunnen plaatsvinden, aldus Knot.